XR-tekniikka

XR-tekniikka

Termi ”XR” viittaa laajennettuun todellisuuteen (Extended Reality), ja se kattaa kaikki ympäröivän todellisuuden ja virtuaalisen sisällön yhdistävät teknologiat. XR on katto-termi, joka sisältää kolme pääteknologiaa:

1. Virtuaalitodellisuus (VR, Virtual Reality): Tässä teknologiassa käyttäjä sukeltaa täysin digitaaliseen ympäristöön, yleensä käyttäen päässä pidettävää näyttölaitetta (VR-lasit). Tämä mahdollistaa käyttäjän täydellisen uppoamisen virtuaaliseen maailmaan, jossa hän voi katsella, kuunnella ja toisinaan jopa koskettaa virtuaalisia objekteja.

2. Lisätty todellisuus (AR, Augmented Reality): AR-teknologia tuo virtuaalisia elementtejä käyttäjän näkemään reaalimaailmaan, yleensä älypuhelimen, tabletin tai erikoislasien kautta. Kun käyttäjä katsoo ympäristöään AR-laitteen läpi, hän voi nähdä digitaalisia tietoja tai objekteja integroituna reaalimaailmaan.

3. Sekoitetu todellisuus (MR, Mixed Reality): MR yhdistää VR:n ja AR:n elementtejä. Se mahdollistaa digitaalisten objektien näkemisen ja myös vuorovaikutuksen niiden kanssa reaalimaailmassa. MR:ssä virtuaaliset ja fyysiset maailmat yhdistyvät luomaan uusia ympäristöjä ja visualisaatioita, joissa fyysiset ja digitaaliset objektit voivat olla vuorovaikutuksessa reaaliajassa.

XR-teknologiaa käytetään monilla eri aloilla, kuten viihteessä, koulutuksessa, terveydenhuollossa ja teollisuudessa, tarjoamaan rikastettuja ja interaktiivisia käyttäjäkokemuksia. Tämän teknologian jatkuva kehitys avaa uusia mahdollisuuksia virtuaalisten ja fyysisten maailmojen yhdistämiselle.

 

Aiheeseen liittyvää

Lisätietoa ja sovellusesimerkkejä tulossa hankkeen edetessä