Pk-yritysten digivalmius etenee vauhdilla – toki kehitystarpeita löytyy
Uudet teknologiat pk-yritysten kehittymisen tukena -hankkeessa toteutettiin syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana kattava digivalmiuskartoitus, joka antaa mielenkiintoisen näkymän pk-yritysten digitalisaation tasoon ja haasteisiin. Kartoitukseen osallistui 50 yritystä Etelä-Pohjanmaan alueelta, ja tulokset ovat rohkaisevia – vaikka myös selkeitä kehityskohteita on tunnistettu.
Digitalisaation mahdollisuudet tunnistetaan
Suurin osa pk-yrityksistä suhtautuu myönteisesti digitalisaatioon ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Yritykset kokevat, että digitaaliset ratkaisut voivat parantaa toimintojen sujuvuutta ja avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Erityisesti tekoälyn hyödyntämisessä nähtiin valtavaa potentiaalia. Noin puolet yrityksistä kertoi tehneensä jo ensimmäisiä kokeiluja tekoälyn kanssa, mutta tämän teknologian hyödyntämiseen kaivataan vielä lisää tietoa ja resursseja.
Digitaaliset taidot ja järjestelmät vaativat kehittämistä
Vaikka yritykset kokevat henkilöstön digitaaliset taidot riittäviksi päivittäisten tehtävien hoitamiseen, lähes jokaisessa yrityksessä on tunnistettu kehitystarpeita. Uusien teknologioiden käyttöönotto kohtaa toisinaan muutosvastarintaa, ja osaaminen laitteiden ja järjestelmien tehokkaaseen hyödyntämiseen kaipaa vahvistusta. Myös järjestelmien ja prosessien integrointi nousi haasteeksi; data ei aina liiku sujuvasti eri ohjelmistojen välillä, mikä aiheuttaa manuaalisia ja aikaa vieviä työvaiheita.
Asiakasyhteyksissä digitaalisuus vielä vähäistä
Yksi merkittävimmistä kehityskohteista on asiakasyhteyksien digitalisointi. Vaikka yritykset tiedostavat digitaalisten kanavien hyödyt asiakasviestinnässä, monilla resurssit ja osaaminen kanavien tehokkaaseen käyttöön ovat rajallisia. Erityisesti sosiaalisen median mahdollisuudet jäävät usein hyödyntämättä. Asiakastyytyväisyyden seuranta ja sitouttaminen digitaalisin keinoin ovat myös alueita, joissa nähdään suuria kehitysmahdollisuuksia.
Tulevaisuuden teknologiat kiinnostavat
Kartoituksessa kysyttiin myös, mitkä teknologiat yrityksiä kiinnostavat eniten. Tekoäly ja IoT-ympäristöt nousivat selvästi kiinnostavimmiksi. IoT-ympäristöjen mahdollisuudet, erityisesti valmistavassa teollisuudessa, tunnetaan hyvin, mutta niiden hyödyntäminen vaatii vielä lisäpanostuksia ja osaamisen kehittämistä.
Yhteenveto
Kartoitus osoittaa, että digitalisaation merkitys on pk-yrityksissä hyvin tunnistettu, ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin suhtaudutaan positiivisesti. Kuitenkin monilla osa-alueilla, kuten asiakasyhteyksissä ja henkilöstön osaamisen kehittämisessä, on vielä parannettavaa. Uudet teknologiat, kuten tekoäly ja IoT, herättävät kiinnostusta, ja niiden hyödyntäminen voisi avata uusia kasvumahdollisuuksia.
Jos haluat tutustua täydelliseen raporttiin, se aukeaa tästä: Digivalmiusraportti